Zachęcamy do zapoznania się z poradnikiem dotyczącym prowadzenia uboju na użytek własny w gospodarstwie: kliknij tutaj
Ubój zwierząt gospodarskich na użytek własny dotyczy następujących gatunków:
- bydło (cielęta do 6 m-ca życia),
- owce,
- kozy,
- świnie.
Taki ubój może się odbywać:
- na terenie gospodarstwa w którym było utrzymywane zwierzę,
- na terenie gospodarstwa innego niż gospodarstwo w którym zwierzęta były utrzymywane - takie gospodarstwo podlega rejestracji w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii.
Jak sama nazwa wskazuje mięso pozyskane z takiego uboju może być wykorzystane wyłącznie na własny użytek!
Ubój na użytek własny (ubój przez właściciela lub osobę działającą na odpowiedzialność i pod nadzorem właściciela)przeprowadza osoba, która posiada zaświadczenie
o odbyciu bezpłatnego szkolenia przeprowadzonego przez powiatowego
lekarza weterynarii (zgodnego z miejscem zamieszkania danej osoby) w
zakresie ochrony zwierząt podczas uboju, dotyczące tych gatunków których
ubój na użytek własny jest dopuszczony. Takiego uboju może dokonać
również osoba posiadająca świadectwo kwalifikacji czyli jest uprawniona do zawodowego uboju.
Przy uboju na terenie gospodarstwa powinny być spełnione wymagania określone w:
- Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie wymagań
weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego przy produkcji mięsa
na użytek własny z dnia 21 października 2010 r. (Dz.U. z 2016 r. poz.
885),
- przepisach o ochronie zwierząt,
- przepisach o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt,
- przepisach o ochotnie zdrowia zwierząt,
- przepisach o zwalczaniu chorób zakaźnych.
Zwierzęta poddawane ubojowi na użytek własny:
- muszą być zdrowe,
- muszą pochodzić z gospodarstwa lub obszaru nie podlegających ograniczeniom, nakazom lub zakazom,
- muszą być po okresie karencji zastosowanych leków.
UBÓJ NA UŻYTEK WŁASY BYDŁA (CIELĘTA DO 6 M-CA ŻYCIA), OWIEC I KÓZ
1.Zamiar takiego uboju należy zgłosić do Powiatowego Lekarza Weterynarii na co najmniej 24 godziny przed planowanym ubojem w formie pisemnej (załącznik powiadomienie ubój na użytek własny bydło, owce, kozy).
2. Zgłosić ten fakt do biura powiatowego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w terminie 7 dni od daty zdarzenia na odpowiednim formularzu.
3. W przypadku bydła dokonać zwrotu paszportu ubitego zwierzęcia do
biura powiatowego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
4. Odnotować w/w ubój w księdze rejestracji stada dla danego gatunku w terminie 7 dni od daty zdarzenia.
5. W przypadku owiec i kóz zagospodarować materiał szczególnego ryzyka
(SRM) ze względu na ryzyko wystąpienia lub przenoszenia chorób zakaźnych
określonych jako gąbczaste encefalopatie zwierząt.
WYKAZ SRM OD OWIEC I KÓZ
OWCE I KOZY
|
W każdym wieku
|
- śledziona,
- jelito kręte (biodrowe),
|
Powyżej 12 m-cy życia lub mające wyrżnięty z dziąsła stały siekacz
|
- migdałki,
- rdzeń kręgowy,
- czaszka łącznie z mózgiem i gałkami ocznymi,
|
UWAGA: owce i kozy powyżej 18 m-ca życia ubijane w gospodarstwie w celu pozyskania mięsa na użytek własny muszą mieć pobrane próbki do badań w kierunku TSE (pasażowalne encefalopatie gąbczaste), a tusza i wszystkie elementy powinny zostać zabezpieczone do czasu uzyskania wyniku badania w kierunku TSE!
6. Odpowiednio zagospodarować pozostałe odpady tzw. uboczne produkty
pochodzenia zwierzęcego nieprzeznaczone do spożycia przez ludzi.
UBÓJ NA UŻYTEK WŁASNY TRZODY CHLEWNEJ
1.Zamiar takiego uboju należy zgłosić do Powiatowego Lekarza Weterynarii na co najmniej 24 godziny przed planowanym ubojem w formie pisemnej (załącznik powiadomienie ubój na użytek własny świnie), osobiście lub telefonicznie.
2. Zgłosić ten fakt do biura powiatowego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w terminie 7 dni od daty zdarzenia na odpowiednim formularzu.
3. Odnotować w/w ubój w księdze rejestracji stada dla danego gatunku w terminie 7 dni od daty zdarzenia.
4. Oddać do badania w kierunku włośni próbkę mięśni,
niezwłocznie po dokonaniu uboju, nie później niż 24 godziny od terminu
uboju zwierzęcia, z którego tuszy próbki zostały pobrane.Próbki
powinny być transportowane i przechowywane w warunkach zapobiegających
rozkładowi, przy czym nie powinny być mrożone. Badanie takie
przeprowadza wyznaczony urzędowy lekarz weterynarii (tabela poniżej). Próbki do badania dostarcza i pobiera posiadacz zwierzęcia, a badanie wykonywane jest na jego koszt.
Przy dostarczeniu próbki do badania należy podać następujące informacje:
- dane właściciela mięsa,
- nr gospodarstwa,
- części zwierzęcia, z której zostały pobrane próbki do badania.
Sposób pobieranie próbek mięsa od trzody chlewnej:
1)
pobiera się kilka próbek mięsa, każda wielkości orzecha laskowego, z mięśni obu filarów przepony w przejściu do części ścięgnistej;
2) łączna masa pobranych próbek nie powinna być mniejsza niż 50 g.
5. Obowiązkowemu badaniu na obecność włośni podlegają też dziki,
których próbki do badania należy dostarczyć nie później niż 48 godzin po
dokonaniu odstrzału.
Przy dostarczeniu próbek do badania należy podać następujące informacje:
- dane osoby dokonującej odstrzału,
- wiek, płeć i wagę odstrzelonego dzika,
- miejsce dokonania odstrzału,
- części zwierzęcia, z której zostały pobrane próbki do badania.
Sposób pobierania próbek od dzika:
1) pobiera się sześć próbek mięsa, każda wielkości orzecha laskowego, po jednej próbce z:
a) mięśni każdego filaru przepony w przejściu do części ścięgnistej,
b) mięśni żuchwowych,
c) mięśni przedramienia,
d) mięśni międzyżebrowych,
e) mięśni języka;
2)
jeżeli nie można pobrać próbek z niektórych mięśni określonych w pkt 1, wówczas pobiera się
cztery próbki mięsa z mięśni, które są dostępne;
3) łączna masa pobranych próbek nie powinna być mniejsza niż 50 g.
SANKCJE KARNE
Jeżeli nie zostanie wykonany jeden z w/w obowiązków wynikających z
rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie wymagań
weterynaryjnych przy produkcji mięsa na użytek własny z dnia 21
października 2010 r. (Dz.U. z 2016 r. poz. 885) grożą kary pieniężne.
Zgodnie z § 1 pkt 39 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z
dnia 14 czerwca 2017 r. w sprawie wysokości kar pieniężnych za
naruszenie przepisów o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz.U. z 2017
r. poz. 1182) wysokość kary pieniężnej za niespełnienie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa na użytek własny wynosi od100 do 2000 zł.
URZĘDOWI LEKARZE WETERYNARII WYZNACZENI DO BADANIA PRÓBEK MIĘSA W KIERUNKU WŁOŚNI NA TERENIE POWIATU NYSKIEGO:
Lp.
|
Imię i nazwisko
|
Adres gabinetu
|
Nr telefonu
|
1.
|
Jacek Opara
|
ul. Lelewela 2, 48-303 Nysa
|
607-608-522
|
2.
|
Jarosław Misz
|
ul. Kolejowa 24, 48-316 Łambinowice
|
604-391-023
|
3.
|
Krzysztof Magierowski
|
ul. Grunwaldzka 18, 48-385 Otmuchów
|
601-818-510
|