ROLNICZY HANDEL DETALICZNY
Rolniczy handel detaliczny (RHD)w rozumieniu art. 3
ust. 7 rozporządzenia (WE) nr 178/2002, polegający na zbywaniu
konsumentowi finalnemu, o którym mowa w art. 3 ust. 18 w/w
rozporządzenia, żywności pochodzącej w całości lub części z własnej
uprawy, hodowli lub chowu podmiotu działającego na rynku spożywczym. W
ramach takiego handlu możliwe jest m.in. przetwórstwo i zbywanie
wytworzonej żywności, od dnia 1 stycznia 2019 r., również na rzecz
zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta
finalnego, zlokalizowanych na ograniczonym obszarze.
Rejestracja RHD
Podmioty mogą rozpocząć działalność w ramach rolniczego handlu
detalicznego po uprzedniej rejestracji (bez obowiązkowego zatwierdzenia)
u powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na miejsce
prowadzenia działalności (produkty pochodzenia zwierzęcego lub
żywność zawierająca jednocześnie środki spożywcze pochodzenia
niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego, tj. żywność złożona). W tym celu na 30 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności należy złożyć stosowny wniosek do Powiatowego Lekarza Weterynarii w Nysie – powiat nyski (wniosek o wpis zakładu prowadzącego Rolniczy Handel Detaliczny).
Warunki prowadzenia RHD
1. Żywność musi pochodzić w całości lub części (co najmniej 50%) z własnej uprawy, hodowli lub chowu.
2. Sprzedaż odbywa się z zachowaniem limitów wskazanych w rozporządzeniu
Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2016 r. w sprawie
maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu
detalicznego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania (Dz.U. z 2016
r. poz. 2159) (oraz limitu przychodów z takiej sprzedaży do kwoty
40.000 zł, o ile producent chce korzystać z preferencji podatkowych).
3. Produkcja i zbywanie żywności w ramach rolniczego handlu
detalicznego nie mogą być, co do zasady, dokonywane z udziałem
pośrednika ani nie odbywają się przy zatrudnieniu osób na podstawie
umowy o pracę, umów zlecenia, umów o działo oraz innych umów o podobnym
charakterze. Wyjątek stanowi tutaj możliwość udziału pośrednika w
zbywaniu żywności pochodzącej z RHD podczas wystaw, festynów, targów lub
kiermaszy, organizowanych w celu promocji żywności, oraz ubój zwierząt
rzeźnych i obróbka poubojowa tych zwierząt (w tym również rozbiór,
podział
i klasyfikacja mięsa).
Wymagania RHD
Podstawowe wymagania dla rolniczego handlu detalicznego z zakresu bezpieczeństwa żywności są następujące:
1. Produkcja i zbywanie żywności nie może stanowić zagrożenia dla
bezpieczeństwa żywności i wpływać niekorzystnie na zdrowie publiczne,
obowiązuje rozporządzenie Komisji (WE) Nr 2073/2005 z dnia 15 listopada
2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących wprowadzanej
do obrotu żywności (Dz.U. L 338
z 22.12.2005, str. 1—26.), zmienione Rozporządzeniem Komisji (WE) Nr 1441/2007 (Dz.U. L 322 z 7.12.2007, str. 12—29).
2. Należy przestrzegać wymagań określonych w:
· rozporządzeniu
Parlamentu Europejskiego i Rady nr 178/2002 z dnia 28 stycznia 2002 r.
ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego,
powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz
ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności(Dz.U. WE L 31, 1.2.2002, p. 1–24)
· rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczychoraz w przepisach wydanych
w trybie tego rozporządzenia(Dz. Urz. WE L 139 z 30.04.2004, str. 1 - 54
z późn.zm.) – przepisy te powinny być stosowane w sposób elastyczny
biorąc pod uwagę sposób prowadzenia działalności, wielkość zakładu i
jego specyfikę,
· ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia(Dz.U.
z 2019 r. poz. 1252),
· ustawie z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego(tj. Dz.U. z 2019 poz. 824).
3. Należy przestrzegać obowiązku dokumentowania ilości zbywanej
żywności za każdy rok podatkowy w taki sposób, że dokumentacja ta
zawiera co najmniej: numer kolejnego wpisu, datę uzyskania przychodu,
kwotę przychodu, przychód narastająco od początku roku oraz ilość i
rodzaj przetworzonych produktów.
4. W przypadku zbywania żywności konsumentowi finalnemu przez podmiot
prowadzący RHD istnieje nakaz oznakowania miejsca sprzedaży. Oznakowanie
musi być: czytelne i widoczne dla konsumenta, zawierać napis
„rolniczy handel detaliczny”, zawierać imię i nazwisko albo nazwę i
siedzibę podmiotu, adres miejsca prowadzenia produkcji zbywanej żywności
oraz weterynaryjny numer identyfikacyjny.
5. Obowiązuje zakaz wykorzystywania do produkcji mięsa zwierząt
kopytnych pozyskanego z uboju dokonanego poza rzeźnią zatwierdzoną przez
powiatowego lekarza weterynarii (np. z uboju w celu produkcji mięsa na
użytek własny).
6. Nie ma konieczności sporządzania projektu technologicznego przez
podmioty zamierzające prowadzić działalność w zakresie rolniczego handlu
detalicznego produktami pochodzenia zwierzęcego lub żywnością złożoną.
Oznakowanie żywności
1. Żywność sprzedawana w ramach rolniczego handlu detalicznego musi spełniać wymagania
w zakresie oznakowania, stosownie do przepisów określonych w:
· rozporządzeniu
Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25
października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na
temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE)
nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji
87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE,
dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji
2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004(Dz. U. WE L 304, 22.11.2011, p. 18–63);
· rozporządzeniu
Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie
znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych(Dz.U. z 2015 r. poz. 29 z późn. zm.);
· rozporządzeniu
Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 13 kwietnia 2004 r. w sprawie
szczegółowego zakresu i sposobu znakowania niektórych grup i rodzajów
artykułów rolno-spożywczych kodem identyfikacyjnym partii produkcyjnej(Dz.U. z 2004 r. poz. 772).
2. W/w przepisy określają szczegółowe sposoby znakowania poszczególnych
środków spożywczych. Znakowanie żywności ma być tak wykonane, że:
· etykiety żywności powinny być jasne, zrozumiałe i czytelne,
· informacje na temat żywności nie mogą wprowadzać w błąd,
· informacje muszą być podawane w języku łatwo zrozumiałym i co najmniej w jeżyku polskim.
3. W przypadku środków spożywczych oferowanych do sprzedaży
konsumentowi finalnemu lub zakładom żywienia zbiorowego bez opakowania
lub w przypadku pakowania środków spożywczych w pomieszczeniu sprzedaży
na życzenia konsumenta finalnego lub ich pakowania do bezzwłocznej
sprzedaży podaje się:
· nazwę środka spożywczego podana w sposób określony w art. 17 rozporządzenia nr 1169/2011,
· nazwę albo imię i nazwisko producenta,
· wykaz składników,
· klasę jakości handlowej albo inny wyróżnik jakości handlowej.