ROLNICZY HANDEL DETALICZNY

ROLNICZY HANDEL DETALICZNY

 

Rolniczy handel detaliczny (RHD)w rozumieniu art. 3 ust. 7 rozporządzenia (WE) nr 178/2002, polegający na zbywaniu konsumentowi finalnemu, o którym mowa w art. 3 ust. 18 w/w rozporządzenia, żywności pochodzącej w całości lub części z własnej uprawy, hodowli lub chowu podmiotu działającego na rynku spożywczym. W ramach takiego handlu możliwe jest m.in. przetwórstwo i zbywanie wytworzonej żywności, od dnia 1 stycznia 2019 r., również na rzecz zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego, zlokalizowanych na ograniczonym obszarze. 

 

Rejestracja RHD

Podmioty mogą rozpocząć działalność w ramach rolniczego handlu detalicznego po uprzedniej rejestracji (bez obowiązkowego zatwierdzenia) u powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na miejsce prowadzenia działalności (produkty pochodzenia zwierzęcego lub żywność zawierająca jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego, tj. żywność złożona). W tym celu na 30 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności należy złożyć stosowny wniosek do Powiatowego Lekarza Weterynarii w Nysie – powiat nyski (wniosek o wpis zakładu prowadzącego Rolniczy Handel Detaliczny).

 

Warunki prowadzenia RHD

1.      Żywność musi pochodzić w całości lub części (co najmniej 50%) z własnej uprawy, hodowli lub chowu.

 

2.      Sprzedaż odbywa się z zachowaniem limitów wskazanych w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2016 r. w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania (Dz.U. z 2016 r. poz. 2159) (oraz limitu przychodów z takiej sprzedaży do kwoty 40.000 zł, o ile producent chce korzystać z preferencji podatkowych).

 

3.      Produkcja i zbywanie żywności w ramach rolniczego handlu detalicznego nie mogą być, co do zasady, dokonywane z udziałem pośrednika ani nie odbywają się przy zatrudnieniu osób na podstawie umowy o pracę, umów zlecenia, umów o działo oraz innych umów o podobnym charakterze. Wyjątek stanowi tutaj możliwość udziału pośrednika w zbywaniu żywności pochodzącej z RHD podczas wystaw, festynów, targów lub kiermaszy, organizowanych w celu promocji żywności, oraz ubój zwierząt rzeźnych i obróbka poubojowa tych zwierząt (w tym również rozbiór, podział
i klasyfikacja mięsa).

 

Wymagania RHD

Podstawowe wymagania dla rolniczego handlu detalicznego z zakresu bezpieczeństwa żywności są następujące:

 

1.      Produkcja i zbywanie żywności nie może stanowić zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności i wpływać niekorzystnie na zdrowie publiczne, obowiązuje rozporządzenie  Komisji (WE) Nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących wprowadzanej do obrotu żywności (Dz.U. L 338
z 22.12.2005, str. 1—26.), zmienione Rozporządzeniem  Komisji (WE) Nr 1441/2007 (Dz.U. L 322 z 7.12.2007, str. 12—29).

 

2.      Należy przestrzegać wymagań określonych w:

 

·         rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady nr 178/2002 z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności(Dz.U. WE L 31, 1.2.2002, p. 1–24)

·        rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczychoraz w przepisach wydanych
w trybie tego rozporządzenia(Dz. Urz. WE L 139 z  30.04.2004, str. 1 - 54
z późn.zm.) – przepisy te powinny być stosowane w sposób elastyczny biorąc pod uwagę sposób prowadzenia działalności, wielkość zakładu i jego specyfikę,

·         ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia(Dz.U.
z 2019 r. poz. 1252), 

·         ustawie z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego(tj. Dz.U. z  2019 poz. 824).

 

3.  Należy przestrzegać obowiązku dokumentowania ilości zbywanej żywności za każdy rok podatkowy w taki sposób, że dokumentacja ta zawiera co najmniej: numer kolejnego wpisu, datę uzyskania przychodu, kwotę przychodu, przychód narastająco od początku roku oraz ilość i rodzaj przetworzonych produktów.

 

4.  W przypadku zbywania żywności konsumentowi finalnemu przez podmiot prowadzący RHD istnieje nakaz oznakowania miejsca sprzedaży. Oznakowanie musi być: czytelne i widoczne dla konsumenta, zawierać napis „rolniczy handel detaliczny”, zawierać imię i nazwisko albo nazwę i siedzibę podmiotu, adres miejsca prowadzenia produkcji zbywanej żywności oraz weterynaryjny numer identyfikacyjny.

 

5. Obowiązuje zakaz wykorzystywania do produkcji mięsa zwierząt kopytnych pozyskanego z uboju dokonanego poza rzeźnią zatwierdzoną przez powiatowego lekarza weterynarii (np. z uboju w celu produkcji mięsa na użytek własny).

 

6. Nie ma konieczności sporządzania projektu technologicznego przez podmioty zamierzające prowadzić działalność w zakresie rolniczego handlu detalicznego produktami pochodzenia zwierzęcego lub żywnością złożoną.

 

Oznakowanie żywności

1. Żywność sprzedawana w ramach rolniczego handlu detalicznego musi spełniać wymagania
w zakresie oznakowania, stosownie do przepisów określonych w:

·         rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004(Dz. U. WE  L 304, 22.11.2011, p. 18–63);

 

·         rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych(Dz.U. z 2015 r. poz. 29 z późn. zm.);

 

·         rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 13 kwietnia 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu i sposobu znakowania niektórych grup i rodzajów artykułów rolno-spożywczych kodem identyfikacyjnym partii produkcyjnej(Dz.U. z 2004 r. poz. 772).

2. W/w przepisy określają szczegółowe sposoby znakowania poszczególnych środków spożywczych. Znakowanie żywności ma być tak wykonane, że:

·         etykiety żywności powinny być jasne, zrozumiałe i czytelne,

·         informacje na temat żywności nie mogą wprowadzać w błąd,

·         informacje muszą być podawane w języku łatwo zrozumiałym i co najmniej w jeżyku polskim.

3. W przypadku środków spożywczych oferowanych do sprzedaży konsumentowi finalnemu lub zakładom żywienia zbiorowego bez opakowania lub w przypadku pakowania środków spożywczych w pomieszczeniu sprzedaży na życzenia konsumenta finalnego lub ich pakowania do bezzwłocznej sprzedaży podaje się:

·         nazwę środka spożywczego podana w sposób określony w art. 17 rozporządzenia nr 1169/2011,

·         nazwę albo imię i nazwisko producenta,

·         wykaz składników,

·         klasę jakości handlowej albo inny wyróżnik jakości handlowej.

Załączniki:
  1. Wniosek o wpis zakładu prowadzącego Rolniczy Handel Detaliczny.pdf (12.10.2020, 08:31) - pobrań: 16 136
Opublikował: Tomasz Rękas
Publikacja dnia: 12.10.2020, 08:27
Dokument oglądany razy: 2 729
Podpisał: Monika Gorzkowska
Dokument z dnia: 20.04.2020