Powiatowy Lekarz Weterynarii w Nysie, w celu zapewnienia bezpieczeństwa zdrowia publicznego i zdrowia zwierząt przypomina nadzorowanym podmiotom o obowiązku zgłaszania wszelkich zmian w stanie faktycznym prowadzonej działalności, co obejmuje również szkody w produkcji objętej nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej.
Zgłaszać należy:
- straty w produkcji zwierzęcej (w tym również straty w liczbie pni w pasiece);
- straty w materiałach paszowych;
- straty w infrastrukturze i wyposażeniu zakładów produkcyjnych i przetwórczych;
- wszelkie zdarzenia dotyczące prowadzonej działalności, a związane z powodzią (wstrzymanie lub przerwa w produkcji, straty magazynowe wyprodukowanych środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego lub pasz).
Powyższe zgłoszenia będą weryfikowane podczas kontroli doraźnych bądź na podstawie informacji przekazanych przez prezesów kół pszczelarskich. W toku kontroli ustalany będzie stan faktyczny w nadzorowanej działalności i porównywany z dostępnymi zapisami w rejestrze podmiotów nadzorowanych (np. liczba pni w pasiece zgłoszona po przezimowaniu wiosną 2024 r., a liczba pni stwierdzonych w toku kontroli).
Straty w produkcji zwierzęcej mogą być weryfikowane w oparciu o dokumenty handlowe przekazywane przez zakłady odbierające uppz.
Jednocześnie Powiatowy Lekarz Weterynarii w Nysie informuje, że nadzór nad produkcją roślinną przeznaczoną na cele spożywcze nie leży w kompetencjach Inspekcji Weterynaryjnej. W związku z powyższym ewentualne zgłoszenia dotyczące strat w produkcji roślinnej (np. zbóż do celów spożywczych), powinny być przekazywane do właściwych organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej (sanepid) oraz do wiadomości Zespołów Zarządzania Kryzysowego.